Botanische stijl

bron foto onder: vtwonen.nl

groene bank

Het ultieme botanische interieur ziet eruit alsof je in een oude orangerie woont. De stijl combineert vintage met veel licht, natuurlijke groen- en grijstinten op de muur en natuurlijk planten. Heel veel planten.Ideaal voor diegenen met groene vingers, maar wanhoop niet: zonder talent voor planten kun je hier ook wel wat mee. In botanische interieurs worden namelijk ook heel veel accessoires gebruikt.

planten met kat

Hoe maak je die botanische sfeer bij jou thuis? Stap 1 is daglicht. Wordt een raam (deels) afgedekt door een gordijn? Misschien kan het gordijn (een tijdje) weg, misschien kun je de rail anders bevestigen waardoor er meer licht binnenkomt. Grote struiken in de tuin kunnen ook veel invloed hebben op het licht binnen. Donkere vloer? Leg dan een licht kleed neer.

Basiskleur is wit. Voor muren maar ook voor houtwerk. Onbehandeld hout moet je vooral zo houden. Nog even geen kleuren gebruiken, eerst kijken welke meubels je neerzet. Meubels kunnen -naast wit- grijs of groen zijn. Een (lichtbruine) leren bank past ook prima. Ergens nog een oud meubel met zichtbaar hout of riet/rotan? Neerzetten! is je bank helaas blauw of -nog lastiger- rood, dan kun je het beste op zoek gaan naar hele grote (bv Duitse) losse kussens die de bank verbergen.

pancake

Dan de details: Eerst planten neerzetten waar je maar kunt. En, niet te vergeten ook ophangen. Niet netjes, zeker niet symmetrisch, maar juist een beetje rommelig. Potten die in de sfeer passen zijn een groentint, wit/zwart/grijs, terracotta of van natuurlijk materiaal als hout. Hoe meer verschillende potten hoe beter. Moeilijk? Ga dan voor glazen weck-potten. Zet kleinere planten als groep bij elkaar op een (witte) plank, op een bijzettafeltje of gewoon op een oude keukenstoel. Grotere planten zet je op een krukje/tafeltje zodat ze groter lijken. Grote takken in een glazen vaas geven hetzelfde effect.

planten poster

Dan aan de slag met accessoires: alles met realistische afbeeldingen van planten is goed mits je er maar n van gebruikt. Wees niet te streng voor jezelf: allerlei prints met een link naar de natuur kun je gebruiken, ook vlinders of insecten, zolang de kleuren een beetje ingetogen/vintage zijn.

Leg op elk zitmeubel minstens 1 kussentje, hang prints op of gebruik (hardboard) panelen waar je planten-behang op plakt. Doordat de basis van de kamer licht is is het niet erg dat je het nu een beetje drukker/voller maakt. Succes!

dramatisch

bron: elledecoration.co.uk

Dan de kleur. Afhankelijk van alle spullen die je nu bij elkaar hebt verzameld ga je nu kijken of je er met kleur voor kan zorgen dat het echt een geheel wordt. Daarmee zal het ook weer rustiger worden. Dat is een kwestie van aanvoelen. Voor meer warmte kun je grijs gebruiken of, zoals hierboven, juist een dramatische donkere kleur! Als je een muur grijs verft vormt dat een heel mooie achtergrond voor de planten-accessoires. Een lichte groentint kan ook fantastisch werken. Met natuurlijke pasteltinten kun je ook mooie effecten bereiken.

Voor wat extra pit zou je als laatste nog kleuraccenten toe kunnen voegen. Kies een duidelijk contrasterende kleur die je overal in de kamer in kleine details opnieuw gebruikt. Mooi passende kleuren zijn goud-geel, koper-oranje of turquoise. Meer beeld hier op Pinterest.


Meer hulp nodig? Ik help je graag!Mail, App of bel voor een afspraak!

postadres: schoolstraat 31, 3864MA nijkerkerveen | IBAN NL12 INGB 0003780185 tnv m.p.schippers | KvK H30180829